Sjövärnare, medlemmar, vänner!

Det är overkliga tider nu när vi inget hellre vill än att komma ut i naturen, förbereda oss inför en härlig sommarsäsong med skärgårdsliv och båtturer. Då ska vi hålla oss isolerade, jobba och studera hemifrån, inte träffas i sociala sammanhang, inte leva våra vanliga liv.

Sjövärnskårernas Riksförbund, vår centralorganisation, arbetar för högtryck mot målet att trots allt kunna genomföra årets sommarskolor för våra ungdomar. Vi håller alla tummarna för att smittläget ska medge detta. I övrigt har Försvarsmakten ställt in all verksamhet som de finansierar, så vi får sitta still i båten och hoppas på medvind.

Men, vi vet, som medlem i en frivillig försvarsorganisation (FFO) hör du till en av dem i samhället som gärna vill hjälpa till när något händer.

Sjövärnskårister är som regel mycket kapabla och mångsidiga, som inte tvekar att ta i när det är nödvändigt.

Vi kan mycket, inte bara om sjölivet och båtar, vi har en mängd förmågor och kompetenser som just nu behövs!

Vi har fått frågan från Länsstyrelsens frivilligsamordnare vad vi kan hjälpa till med förutom båttransporter med våra två 700-båtar, m/s Märsgarn och m/s Vitsgarn.

Det samordnas just nu en insats för att kunna bidra till vården vid ökad belastning och då handlar det framförallt om övriga funktioner, alltså inte sjukvård. Det vi kan behöva hjälpa till med är t.ex. handräckning, lagerhållning, packa och sortera utrustning, fungera som chaufförer, hämta och lämna prover, dela ut information, bygga tält mm.

Känner du som medlem att du kan och vill hjälpa till, fyll i formuläret HÄR så sammanställer vi och skickar in till Länsstyrelsen. Svara så snart som möjligt, dock senast måndag 6/4 kl 12.00.

Som Kungen uttryckte det vid extra informationskonseljen den 18/3:

” Nu behöver vi alla i Sverige – du och jag – göra allt vi kan för att hjälpas åt. Det är i vår förmåga att ta ansvar gemensamt som vår styrka visas.”

Så – tvätta händerna, håll avståndet, värna de äldre och ta ansvar!

Bästa Sjövärnshälsningar,
Linnea Stake

Ordförande
Sjövärnskåren Stockholm