Det är många som har frågor till oss. Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får.
Nej, men du måste ha ansökt om medlemskap via hemsidan. Medlemsavgiften ska vara senast betald innan skolstart eller förfallodatum på fakturan.
Medlemsregistret godkänner endast att en e-postadress andvänds en gång. Det går inte ha samma adress till både elev och målsman/anhörig.
Du måste skriva ditt personnummer på rätt sätt (ÅÅÅÅMMDD-XXXX).
Dubbelkolla i ditt spamfilter/skräppost
Ja, du kan söka tre skolor där du väljer ett förstahandsval, ett andrahandsval samt ett tredjehandsval.
Slutlig antagning till kurserna sker den 1 april och besked skickas till din registrerade e-postadress.
I vanliga fall på vår hemsida via anmälningslänkar som blir tillgängliga mellan 17 februari till 17 mars.
Tyvärr utgår skonertsegling och internationellt utbyte 2021.
När du har genomfört grund- och fortsättningskursen sommarskolan med godkänt betyg kan du söka International Sea Cadet Exchange (ISCE).
Ja, om plats finns efter svarstiden. Maila sommar@sjovarnskaren.se om önskat byte.
Kontakta din kursledare för hemortsutbildningen och kontrollera att denne markerat din hemortsutbildning blivit godkänd i medlemsregistret.
Du måste anmäla ditt intresse att komma tillbaka genom att maila till sommar@sjovarnskaren.se. Du kommer att få ett erbjudande om att gå fortsättningskursen om plats finns.
Du kommer få ett erbjudande till din e-postadress den 17 februari att gå fortsättningskursen på den skola du gick grundkursen.
Det beror oftast på att mailadressen redan finns registrerad i medlemsregistret. En mailadress kan bara finnas registrerad en gång.
Antagligen har du inte ansökt om att bli medlem hos en lokal kår. Om du gjort detta, vänligen kontakta sommar@sjovarnskaren.se
På hemsidan kommer det finnas anmälningslänk (som endast fungerar om du redan ansökt om medlemskap). Kursansökan skickas till din e-postadress.
Du kan söka grundkursen det året du fyller 15 år.
På vår hemsida via anmälningslänkar som blir tillgängliga mellan 17 februari och 17 mars.
Du kan bli medlem i vilken kår du vill men bör välja den kår som ligger närmast där du bor. Det gör det lättare för dig att delta i hemortsutbildning, frivilliga resursgrupper med mera.
De flesta kårer mailar ut betalningsavin till den e-post du angav i ansökan. Kolla så den inte fastnat i ditt spam-filter. Du kan annars kontakta din lokala kår genom “kårnamn@sjovarnskaren.se”
Din kår som du ansökte till skickar ut en avi för betalning (oftast till din e-post). Det är de lokala kårerna som administrerar sina medlemmar
Du betalar ingen kursavgift och vi står även för mat, boende och resa (enligt senare anvisning). Du betalar bara din medlemsavgift och avgifter för nautiska behörigheter (förarbevis, kustskepparexamen, SRC-utbildning m.m.)
Medlemsavgiften bestäms av dom lokala kårerna och kostar mellan 100 och 250 kronor.
Du kan söka om du är medlem i en lokal sjövärnskår (gå med här) och är mellan 15 och 18 år. Vi rekommenderar att du är 15-16 år när du söker grundkursen.
Det är Försvarsmakten som avgör från fall till fall.
Kontakta gärna Försvarsmakten via Försvarsmaktens rekryteringslinje som besvarar alla frågor som gäller rekrytering, telefon 08-514 390 09, e-post rekrytering@mil.se.
Du kan också ställa din fråga till Försvarsmakten via Facebook.
Det är Försvarsmakten som gör den medicinska bedömningen om vilka sjukdomar eller diagnoser som eventuellt skulle kunna vara ett hinder för en befattning i hemvärnet. Kontakta gärna Försvarsmakten via Försvarsmaktens rekryteringslinje som besvarar alla frågor som gäller rekrytering, telefon 08-514 390 09, e-post rekrytering@mil.se.
Du kan också ställa din fråga till Försvarsmakten via Facebook.
Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år. Du kan vara med i hemvärnet till och med du blir 70 år. I normalfall får du gå med fram till dess att du är 57 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.
Det går inte att ge ett generellt svar. Försvarsmakten gör en bedömning från fall till fall. Viktiga faktorer är vilken grundutbildning du gjort, när, med vilket resultat och inte minst hur du själv bedömer din egen förmåga.
Du omfattas av statligt personskadeskydd, ersättning vid ideell skada samt tjänstelivgruppförsäkring. Som medlem i en frivillig försvarsorganisation är du också försäkrad. Därför är det viktigt att du har betalat medlemsavgiften.
Under utbildningen har du rätt till flera förmåner.
- Du får mat, boende och i vissa fall även kläder när du går kurs eller är med på övning.
- Du har rätt till fria resor till och från kursen eller övningen.
- Du har även rätt till sjukvård från att en resa till övning eller utbildning påbörjas till att den avslutas.
Om du deltar i en utbildning som är längre än två dagar och som syftar till att du ska utbilda dig mot din kommande tänkta befattning inom hemvärnet får du dagpenning. Dagpenningen beräknas med utgångspunkt från så kallad sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Dagpenningen motsvarar 90% av SGI delat med 365 dagar. Ersättningen bestäms av Försäkringskassan och för närvarande är den på maximalt 917 kr/dag och minimalt 130 kr/dag. Vid kortare utbildningar utbetalas en lägre ersättning s.k. “dagersättning.”
Det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen men däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. När du är färdigutbildad skriver du ett avtal med hemvärnet och då har du rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om cirka 4-13 dagar per år, beroende på befattning och förbandstillhörighet.
Nej. Att vara hemvärnssoldat är inget heltidsarbete. När du är färdig med din utbildning skriver du ett avtal (så kallat ”frivilligavtal”) med en hemvärnsbataljon. Du utbildar dig (och tjänstgör) vid sidan av ditt ordinarie arbete eller studier. För att få påbörja din utbildning mot en befattning inom hemvärnet. Enligt ditt avtal ska du tjänstgöra mellan 4 och 13 dygn per år, beroende på vilken befattning du har. Om du kommer att tillhöra en fristående båtpluton övar du en gång per år och om du kommer att tillhöra ett av de tre båtkompanierna som finns inom hemvärnet (Berga, Karlskrona och Göteborg) övar du två gånger per år. Du ska även vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid svåra påfrestningar, så kallade skarpa insatser. Vid dessa tillfällen utgår ersättning.
Det är lätt att bli medlem i någon av våra 18 lokala kårer runt om i Sverige. Ansökan är helt digital och du gör den här på hemsidan. Klicka här för att ansöka om medlemskap.
Fyll i formuläret och skicka in. Din lokala kår kommer därefter att kontakta dig med information om hur du betalar din medlemsavgift.
Sjövärnskåren finns i hela Sverige – från Öresund i söder till Luleå i norr. Vi består av inte mindre än 18 lokala kårer som är organiserade under Sjövärnskårernas riksförbund med sitt säte i Stockholm.
Sjövärnskåren är en frivillig försvarsorganisation inom det marina området som utbildar och erbjuder kompetens till Försvarsmakten och det marina hemvärnet. Vi bedriver också en omfattande ungdomsverksamhet.
