Sjövärnskåren Stockholm är en marin frivilligorganisation som bedriver utbildning och föreningsverksamhet för såväl ungdomar som vuxna med ett maritimt intresse, kåren har drygt 600 medlemmar. Vi rekryterar vuxna till befattningar i Hemvärnet med marina uppgifter och ungdomar till Sjövärnskårens sommarskolor.
Sjövärnskåren Stockholm har sina rötter i såväl Stockholms Sjövärnskår som i Stockholms Kustartilleri- och Amfibiebefälsförening.

Då kåren firade 100 år av verksamhet 2014 har vi tagit fram en jubileumsskrift med en sammanställning av de första 100 åren i flottiljen/kåren.

Boken är ca 150 sidor med historiebeskrivning, många fina bilder, personliga betraktelser och artiklar från tidningar genom tiderna. Redaktörerna Emma Tonell och Mattias Widlund har gjort ett omfattande efterforskningsarbete och hittat de som kunnat berätta mycket om kårens historik, både i då- och nutid.

Beställ via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Glöm inte att ange ditt namn och adress på beställningen.

Pris 175:- + 70:- (porto) = 245:- betalas till kårens plusgiro 19 86 93-4, märk inbetalningen med ditt namn och "Jubileumsskrift".

 

 

Stort tack till våra medlemmar och andra vänner till Sjövärnskåren Stockholm
som var med på glöggminglet med anledning av kårens 100 årsdag
den 12 december 2014.

Uppslutningen var god på Sjöfartshuset, med lite knappt hundra personer som firade med tårta, glögg, lussebullar och annat smått och gott.

Många anekdoter och minnen, samt samtal om framtida engagemang och verksamhet hördes i de anrika lokalerna. Styrelsen passade också på att förhandsvisa den rekryteringsfilm som spelats in i samband med rikstävlingarna i höstas. Klicka HÄR för att se filmen!

Se bilder från kvällen här!

 

Ladda ned inbjudan här!

Rikstävlingarna 2014 genomfördes på Skeppsholmen13-14 september och Sjövärnskåren Stockholm stod som värd, se bilder från helgen på www.facebook.com/SjovarnskarenStockholm

För att så många som möjligt skulle kunna komma och se ungdomarna tävla valde vi att förlägga tävlingarna på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Under lördagen genomfördes merparten av tävlingens olika grenar, med roddfinal på eftermiddagen. Vi gläds åt att så många kom och såg tävlingarna på plats!

Vi uppskattar att många som har publicerat bilder från firandet i sociala medier har märkt inläggen med #svksto100

 

 

 

På lördagskvällen genomfördes vår stora galamiddag, på Moderna Museet, dit över 210 både nya och gamla Sjövärnskårister kom för att fira de första 100 åren i kåren!

Middagen bestod av en trerättersmeny - ladda ned den här!

 

Stockholms Kustartilleribefälsförening bildades 1951 av några personer som tjänstgjort tillsammans under beredskapen. De hade svetsats samman under beredskapsåren och såg ett behov av att komma samman och samtidigt passa på att förkovra sig inom ramen för det frivilliga försvaret. Man beslöt sig för att söka medlemskap i CFB (Centralförbundet för Befälsutbildning) och utgjorde tillsammans med flera andra frivilliga försvarsföreningar Stockholms FBU förbund.

Läs mer: Historik Stockholms Kustartilleri- och Amfibiebefälsförening

Första världskriget är ett faktum i augusti 1914. Den 3 augusti proklamerar den svenska regeringen fullständig neutralitet.
Till stöd för marinen inrättas ett antal frivilliga motorbåtsflottiljer med uppgift att utföra bevaknings- och transportuppgifter i skärgården. En av dessa är Stockholms frivilliga motorbåtsflottilj, SFMF som bildas den 12 december 1914.

Läs mer: Historik Stockholms Sjövärnskår

Vår medlem Lars Bengtsson håller sig framme.

Vid en intern tävling ombord på HMS Carlskrona lyckade hans vakt komma närmast i tid med att gissa när distansloggen skulle slå om till 100 000 sjömil. I förstapris fick tredjemaskinisten Lars och hans kollegor visa vad de gick för på bryggan då de fick chansen att bärga en boj i Omanska Gulfen.

De inledde med att säga "Hur svårt kan det vara"! Lite senare och när några droppar svett hade runnit i pannan (inte bara på grund av värmen) upptäckte de att det krävs övning för att på kort tid komma nära en boj så att den kan bärgas.

Läs mer om äventyren i Adenviken på  http://blogg.forsvarsmakten.se/operationatalanta/2013/07/16/bojbargning-i-omanska-gulfen/

Till alla medlemmar i Sjövärnskåren Stockholm

 Välkomna till ett nytt spännande år med Sjövärnskåren. Jag hoppas att ni har kunnat vila upp er tillsammans med nära och kära för att samla krafter inför detta år.

 Ett glädjande besked är att årets sommarskolor i vårt område kommer att genomföras som vanligt på Märsgarn. Beslutet att genomföra kurserna på Korsö har ändrats och vi vet att i år kommer verksamheten inklusive arbetshelger att bedrivas på Märsgarn. Vi ska vara beredda på att ett beslut om förändring i någon riktning kommer under detta år. Jag återkommer när vi vet mer.

 Ordinarie kårstämma kommer att genomföras den 13 februari på Skeppsholmsgården. Jag hoppas att så många som möjligt av er medlemmar har möjlighet att närvara. Kallelse är bifogad detta utskick.

 Liksom förra året kommer vi att delta i en hel del utåtriktade aktiviteter under året. Det närmaste evenemanget är Allt för Sjön i Älvsjö 2-10 mars. Ungdomar liksom vuxna är välkomna att anmäla sig att delta i bemanningen av montern. Mer information kommer via vår Facebooksida, som jag uppmanar alla att gå in och gilla. Information om övriga aktiviteter som planeras under våren och sommaren kommer att finnas både på Facebooksidan men också på kårens hemsida www.stockholm.sjovarnskaren.se

 En stor utmaning som vi alla kan och ska bidra till är rekryteringen till Hemvärnet. Här finns många intressanta befattningar där ni som genomfört sommarkurser, ungdomar som vuxna kan fortsätta att engagera er. Försvarsmakten ställer krav på oss som frivilligorganisation att vi ska bemanna de befattningar som finns inom framförallt det marina hemvärnet. Hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 Den 13 januari genomfördes uppstartsmöte för den projektgrupp som kommer att förbereda aktiviteter i samband med att Sjövärnskåren Stockholm firar 100 år 2014. Det kommer framförallt att uppmärksammas i samband med rikstävlingarna som vi planerar att genomföra på Skeppsholmen under sensommaren 2014. Inriktningen är att en minnesbok ska produceras, så ni - ung som gammal - som kan tänkas ha ett bidrag i form av historier eller fotografier till den hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

- Frivilliga bidrag och goda idéer emottas tacksamt för att jubileet ska bli så bra som möjligt!

 Inför vårens och sommarens kurser och de övriga aktiviteter som genomförs så vill jag önska alla er som kommer att delta som elev, instruktör, ledare eller chef ett riktigt stort lycka till.

 Avslutningsvis vill jag orientera om att jag kommer att delta i Försvarsmaktens bidrag till Operation Atalanta utanför Somalias kust. Jag har befattningen Public Affairs Officer vilket innebär att jag har som huvuduppgift att informera i olika kanaler om insatsen. Kanske kommer en artikel i Sjövärnsposten men ni kommer också att kunna följa mig via kårens Facebooksida. Under min tid i insatsen kommer vice ordföranden att ha ordförandeklubban i styrelsen. Kårstämman är det sista tillfället under våren och sommaren som jag med, men jag kommer åter till höstens verksamhet.

Anders Kallin

Ordförande


Ännu en gång på HMS Gladan

Av Johanna Nilsson

Första gången jag gick ombord på HMS Gladan var när min storebror som är sex år äldre än jag fick chansen att segla skonert genom Sjövärnskåren. Familjen hälsade på honom när de låg till kaj i Danmark. Jag blev imponerad och kommer ihåg att jag tänkte att det där ska minsann jag också göra någon gång. Några år senare började jag Sjövärnskåren och 2008 var det dags för GK på Märsgarn. Sjövärnskåren var hur kul som helst och jag genomförde alla kurser förutom en på Märsgarn. Ledarkursen tog mig till Lungö 2011.

Sommaren 2011 blev en riktig sjövärnssommar. Tre veckor otroligt lärorik ledarkurs på Lungön och sedan hem till familjen cirka två veckor sedan skulle det seglas. Jag hade sökt att få segla skonert och fått det glädjande beskedet att jag var antagen till en seglats med HMS Gladan under en tre veckors period.

Jag mönstrade ombord på HMS Gladan på Öckerö tillsammans med några andra förväntansfulla sjövärnskårister och många kadetter som även skulle delta på denna segling. Vi blev indelade i kvarter och lärt snabbt känna de andra sjövärnskåristerna och även kadetterna ombord. Denna segling skulle sluta i Portsmouth, England, tre veckor senare. Dessa tre veckor var några av de bästa jag har varit med om. Det var en härlig segling där jag fick segla över Nordsjön, korsa nollmeridianen, lära mig vad gott sjömanskap verkligen innebar, hur vädrets makter påverkar oss och vilken respekt man faktiskt bör ha för vind och vatten. Efter denna seglats kom jag hem och hade i bagaget med mig fantastiska nya vänner och framför allt mycket ny kunskap och nya erfarenheter. Hemma började jag längta tillbaka och önskade verkligen att jag någon gång skulle få komma tillbaka till HMS Gladan och segla ytterligare en gång.

Sommaren 2012 blev också en Sjövärnskårssommar fast denna gång som biträdande instruktör på Märsgarn. Som alltid efter sommarskolorna kommer man hem till verkligheten igen och längtar tillbaka till sol, värme, båtar och skärgården. Efter att ha fått kontakt med sekonden på HMS Gladan visade det sig att det skulle genomföras en segling i september och oktober och även denna gång med kadetter. Dock var det ganska få kadetter som skulle följa med och det fanns behov av jungmän ombord. Eftersom jag tidigare hade seglat fick jag chansen att följa med som jungman ombord. Det passade mig perfekt och jag var väldigt förväntansfull över att jag faktiskt skulle få komma tillbaka och än en gång få genomföra en fantastisk segling. Vi mönstrade ombord i Karlskrona avslutade cirka en månad senare på Öckerö. Vi hade då hunnit besöka flera såväl svenska som danska städer och favoritstaden blev danska Aalborg. Denna seglats var det betydligt kallare och blötare än min tidigare segling. Trots nederbörd nästan varje dag lyckades vi alla för det mesta hålla humöret uppe med hjälp av den fantastiska gemenskapen som skapas ombord. Även denna period lärde jag mig mycket nytt och träffade vänner som jag fortfarande har kontakt med.

 Att Sjövärnskåren får skicka iväg ett visst antal elever på dessa äventyr är fantastiskt. Jag är oerhört tacksam över att jag fick chansen att segla första gången och att det i sin tur ledde till att jag fick segla ännu en gång. Det är så lärorikt och roligt. Framför allt har jag totalt fått uppleva cirka 7 veckor till sjöss på ett enormt fint fartyg och de minnen och erfarenheter jag har fått kommer jag att bära med mig resten av livet.

 

Till alla sjövärnsungdomar som har chansen att söka, se till att gör det:
- Ni kommer vara med om ett äventyr ni sent kommer glömma!

 

Lördagen den 20 oktober genomför SVKRF utbildning i vårt nya register ArcMember.
Kåren är såklart på plats för att lära sig så mycket som möjligt om de nya möjligheter att förenkla kåradministrationen!

Glöm inte att uppdatera din e-post och kontaktuppgifter på www.sjovarnskaren.se/medlemsuppgifter

!:e sergeant Norén är underrättelseofficer och har varit på insats i såväl Libyen som Somalia. Han berättade för intresserade Sjövärnskårister om sitt arbete och vilka erfarenheter han bär med sig efter två olika utlandsuppdrag.

Stort tack för ett spännande och intresseväckande föredrag!

 

Om Sjövärnskåren

Sjövärnskåren (SVK) är en frivilligorganisation som har uppgiften att rekrytera och utbilda ungdomar och vuxna med tonvikt på den maritima verksamheten. Utbildningen ska tillgodose behovet av marint frivilliga i Försvarsmakten (FM) samt det civila samhällets behov av frivilliga vid katastrofer, olyckor och kriser, företrädesvis i anslutning till havet enligt de utbildningsuppdrag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger. Dessutom ska SVK stödja FM med rekrytering till såväl anställning inom FM som till befattningar inom Hemvärnet (Hv).

Visste du att...

Vi använder cookies för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar.