söndag, december 21, 2014
Textstorlek

Stockholms SVK

SVK Stockholm: 100 årsdag och glöggmingel!

Sjövärnskåren Stockholm

Stort tack till våra medlemmar och andra vänner till Sjövärnskåren Stockholm
som var med på glöggminglet med anledning av kårens 100 årsdag
den 12 december 2014.

Uppslutningen var god på Sjöfartshuset, med lite knappt hundra personer som firade med tårta, glögg, lussebullar och annat smått och gott.

Många anekdoter och minnen, samt samtal om framtida engagemang och verksamhet hördes i de anrika lokalerna. Styrelsen passade också på att förhandsvisa den rekryteringsfilm som spelats in i samband med rikstävlingarna i höstas. Håll utkik här på hemsidan och på Facebook, snart kan alla se den fina filmen!

Se bilder från kvällen här!

 

Ladda ned inbjudan här!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Informationsträff vuxna medlemmar

Sjövärnskåren Stockholm

 

Torsdagen den 22 januari 2015 genomför kåren en informationsträff för våra vuxna medlemmar på MHS Karlberg med samling kl 18.30 vid Filmsalen i Smedsvalvet.

Under kvällen kommer vi att informera om vuxenverksamhet i form av Hemvärn med marina uppgifter, GU-F och kårnära verksamhet. Vi bjuder också på enklare förtäring.

 

Anmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  senast den 19 januari med namn och personnummer.

  

Sjövärnskåren Stockholms båt M/S Märsgarn (Willy)

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Resultat rikstävlingar 2014

Sjövärnskåren Stockholm
Under rikstävlingarna på Skeppsholmen den 13-14 september 2014 presterade lagen från Känsö, Kungsholmen, Märsgarn 1, Märsgarn 2 och Lungön fantastiskt. Här följer en sammanställning av placeringarna i respektive tävlingsgren.
Rodd på Strömmen
Rodd:
 1. Märsgarn 1
 2. Lungön
 3. Känsö
 4. Märsgarn 2
 5. Kungsholmen
 
Segling:
 1. Lungön
  Segling
 2. Känsö
 3. Kungsholmen
 4. Märsgarn 2
 5. Märsgarn 1
 
Sjukvård:
 1. Kungsholmen
 2. Känsö + Märsgarn 2
 3. Lungön + Märsgarn 1
 
Patrulltävlan:
 1. Märsgarn 2
 2. Kungsholmen
 3. Märsgarn 1
 4. Känsö
 5. Lungön, bästa lag signalering.
 
Livräddningslagkapp:
 1. Märsgarn 2
 2. Kungsholmen
 3. Känsö
 4. Märsgarn 1
 5. Lungön
 
Bästa lag:
 1. Märsgarn 2
 2. Kungsholmen
 3. Känsö
 4. Lungön + Märsgarn 1
 
Det nya och av Sjövärnskåren Stockholm instiftade priset Bästa samarbete och laganda togs hem av laget från Lungön.
 
Sjukvårds moment vid rikstävlingarna
Skadeplats i momentet sjukvård under rikstävlingarna.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: 100 års jubileum!

Sjövärnskåren Stockholm

Nu är tävlingarna avslutade på Skeppsholmen, se bilder från helgen på www.facebook.com/SjovarnskarenStockholm

Helgen som var, den 13-14 september 2014 stod Sjövärnskåren Stockholm som värd för årets Rikstävlingar.

För att så många som möjligt ska kunna komma och se ungdomarna tävla valde vi att förlägga tävlingarna på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Under lördagen genomfördes merparten av tävlingens olika grenar, med roddfinal på eftermiddagen. Vi gläds åt att så många kom och såg tävlingarna på plats!

Vi uppskattar att många som har publicerat bilder från firandet i sociala medier har märkt inläggen med #svksto100

LADDA NED OVANSTÅENDE BILD HÄR!

 

 

 

På lördagskvällen genomfördes vår stora galamiddag, på Moderna Museet, dit alla både nya och gamla Sjövärnskårister kom för att fira de första 100 åren - se inbjudan här!

Deltagarna under middagen avnjöt en trerättersmeny - ladda ned den här!

Tips angående klädsel vid galamiddagen kan du ladda ned här!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Föredrag om underrättelsetjänst

Sjövärnskåren Stockholm

!:e sergeant Norén är underrättelseofficer och har varit på insats i såväl Libyen som Somalia. Han berättade för intresserade Sjövärnskårister om sitt arbete och vilka erfarenheter han bär med sig efter två olika utlandsuppdrag.

Stort tack för ett spännande och intresseväckande föredrag!

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Verksamhetsberättelse 2013

Sjövärnskåren Stockholm

Läs verksamhetsberättelsen för 2013 - mycket spännande har hänt under året!

KLICKA HÄR!

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Kallelse till kårstämma 2014

Sjövärnskåren Stockholm

Sjövärnskåren Stockholms medlemmar kallas härmed till kårstämma torsdagen den 13 februari 2014.

Samling på Skeppsholmens folkhögskola (HITTA HIT!), Skeppsholmen, kl 18, kårstämman startar kl 18.30.

Middag serveras efter kårstämman för 200 kr, kåren står naturligtvis för middagskostnaden för ungdomar under utbildning.

Bindande anmälan till kåren på e-post senast den 7 februari (uteblir du från middagen utan avanmälan debiteras du för middagskostnaden).

Kallelsen är utsänd per post till kårens alla medlemmar!

Ladda ned kallelse och dagordning här för mer information.

VÄLKOMNA!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Rapport från Operation Atalanta

Sjövärnskåren Stockholm

Vår medlem Lars Bengtsson håller sig framme.

Vid en intern tävling ombord på HMS Carlskrona lyckade hans vakt komma närmast i tid med att gissa när distansloggen skulle slå om till 100 000 sjömil. I förstapris fick tredjemaskinisten Lars och hans kollegor visa vad de gick för på bryggan då de fick chansen att bärga en boj i Omanska Gulfen.

De inledde med att säga "Hur svårt kan det vara"! Lite senare och när några droppar svett hade runnit i pannan (inte bara på grund av värmen) upptäckte de att det krävs övning för att på kort tid komma nära en boj så att den kan bärgas.

Läs mer om äventyren i Adenviken på  http://blogg.forsvarsmakten.se/operationatalanta/2013/07/16/bojbargning-i-omanska-gulfen/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Verksamhetsberättelse 2012

Sjövärnskåren Stockholm

Nu kan du ladda ned kårens verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2012 HÄR!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: En hälsning från vår ordförande!

Sjövärnskåren Stockholm

Till alla medlemmar i Sjövärnskåren Stockholm

 Välkomna till ett nytt spännande år med Sjövärnskåren. Jag hoppas att ni har kunnat vila upp er tillsammans med nära och kära för att samla krafter inför detta år.

 Ett glädjande besked är att årets sommarskolor i vårt område kommer att genomföras som vanligt på Märsgarn. Beslutet att genomföra kurserna på Korsö har ändrats och vi vet att i år kommer verksamheten inklusive arbetshelger att bedrivas på Märsgarn. Vi ska vara beredda på att ett beslut om förändring i någon riktning kommer under detta år. Jag återkommer när vi vet mer.

 Ordinarie kårstämma kommer att genomföras den 13 februari på Skeppsholmsgården. Jag hoppas att så många som möjligt av er medlemmar har möjlighet att närvara. Kallelse är bifogad detta utskick.

 Liksom förra året kommer vi att delta i en hel del utåtriktade aktiviteter under året. Det närmaste evenemanget är Allt för Sjön i Älvsjö 2-10 mars. Ungdomar liksom vuxna är välkomna att anmäla sig att delta i bemanningen av montern. Mer information kommer via vår Facebooksida, som jag uppmanar alla att gå in och gilla. Information om övriga aktiviteter som planeras under våren och sommaren kommer att finnas både på Facebooksidan men också på kårens hemsida www.stockholm.sjovarnskaren.se

 En stor utmaning som vi alla kan och ska bidra till är rekryteringen till Hemvärnet. Här finns många intressanta befattningar där ni som genomfört sommarkurser, ungdomar som vuxna kan fortsätta att engagera er. Försvarsmakten ställer krav på oss som frivilligorganisation att vi ska bemanna de befattningar som finns inom framförallt det marina hemvärnet. Hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  för mer information.

 Den 13 januari genomfördes uppstartsmöte för den projektgrupp som kommer att förbereda aktiviteter i samband med att Sjövärnskåren Stockholm firar 100 år 2014. Det kommer framförallt att uppmärksammas i samband med rikstävlingarna som vi planerar att genomföra på Skeppsholmen under sensommaren 2014. Inriktningen är att en minnesbok ska produceras, så ni - ung som gammal - som kan tänkas ha ett bidrag i form av historier eller fotografier till den hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

- Frivilliga bidrag och goda idéer emottas tacksamt för att jubileet ska bli så bra som möjligt!

 Inför vårens och sommarens kurser och de övriga aktiviteter som genomförs så vill jag önska alla er som kommer att delta som elev, instruktör, ledare eller chef ett riktigt stort lycka till.

 Avslutningsvis vill jag orientera om att jag kommer att delta i Försvarsmaktens bidrag till Operation Atalanta utanför Somalias kust. Jag har befattningen Public Affairs Officer vilket innebär att jag har som huvuduppgift att informera i olika kanaler om insatsen. Kanske kommer en artikel i Sjövärnsposten men ni kommer också att kunna följa mig via kårens Facebooksida. Under min tid i insatsen kommer vice ordföranden att ha ordförandeklubban i styrelsen. Kårstämman är det sista tillfället under våren och sommaren som jag med, men jag kommer åter till höstens verksamhet.

Anders Kallin

Ordförande


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVK Stockholm: Rapport från skonertsegling

Sjövärnskåren Stockholm
Ännu en gång på HMS Gladan

Av Johanna Nilsson

Första gången jag gick ombord på HMS Gladan var när min storebror som är sex år äldre än jag fick chansen att segla skonert genom Sjövärnskåren. Familjen hälsade på honom när de låg till kaj i Danmark. Jag blev imponerad och kommer ihåg att jag tänkte att det där ska minsann jag också göra någon gång. Några år senare började jag Sjövärnskåren och 2008 var det dags för GK på Märsgarn. Sjövärnskåren var hur kul som helst och jag genomförde alla kurser förutom en på Märsgarn. Ledarkursen tog mig till Lungö 2011.

Sommaren 2011 blev en riktig sjövärnssommar. Tre veckor otroligt lärorik ledarkurs på Lungön och sedan hem till familjen cirka två veckor sedan skulle det seglas. Jag hade sökt att få segla skonert och fått det glädjande beskedet att jag var antagen till en seglats med HMS Gladan under en tre veckors period.

Jag mönstrade ombord på HMS Gladan på Öckerö tillsammans med några andra förväntansfulla sjövärnskårister och många kadetter som även skulle delta på denna segling. Vi blev indelade i kvarter och lärt snabbt känna de andra sjövärnskåristerna och även kadetterna ombord. Denna segling skulle sluta i Portsmouth, England, tre veckor senare. Dessa tre veckor var några av de bästa jag har varit med om. Det var en härlig segling där jag fick segla över Nordsjön, korsa nollmeridianen, lära mig vad gott sjömanskap verkligen innebar, hur vädrets makter påverkar oss och vilken respekt man faktiskt bör ha för vind och vatten. Efter denna seglats kom jag hem och hade i bagaget med mig fantastiska nya vänner och framför allt mycket ny kunskap och nya erfarenheter. Hemma började jag längta tillbaka och önskade verkligen att jag någon gång skulle få komma tillbaka till HMS Gladan och segla ytterligare en gång.

Sommaren 2012 blev också en Sjövärnskårssommar fast denna gång som biträdande instruktör på Märsgarn. Som alltid efter sommarskolorna kommer man hem till verkligheten igen och längtar tillbaka till sol, värme, båtar och skärgården. Efter att ha fått kontakt med sekonden på HMS Gladan visade det sig att det skulle genomföras en segling i september och oktober och även denna gång med kadetter. Dock var det ganska få kadetter som skulle följa med och det fanns behov av jungmän ombord. Eftersom jag tidigare hade seglat fick jag chansen att följa med som jungman ombord. Det passade mig perfekt och jag var väldigt förväntansfull över att jag faktiskt skulle få komma tillbaka och än en gång få genomföra en fantastisk segling. Vi mönstrade ombord i Karlskrona avslutade cirka en månad senare på Öckerö. Vi hade då hunnit besöka flera såväl svenska som danska städer och favoritstaden blev danska Aalborg. Denna seglats var det betydligt kallare och blötare än min tidigare segling. Trots nederbörd nästan varje dag lyckades vi alla för det mesta hålla humöret uppe med hjälp av den fantastiska gemenskapen som skapas ombord. Även denna period lärde jag mig mycket nytt och träffade vänner som jag fortfarande har kontakt med.

 Att Sjövärnskåren får skicka iväg ett visst antal elever på dessa äventyr är fantastiskt. Jag är oerhört tacksam över att jag fick chansen att segla första gången och att det i sin tur ledde till att jag fick segla ännu en gång. Det är så lärorikt och roligt. Framför allt har jag totalt fått uppleva cirka 7 veckor till sjöss på ett enormt fint fartyg och de minnen och erfarenheter jag har fått kommer jag att bära med mig resten av livet.

 

Till alla sjövärnsungdomar som har chansen att söka, se till att gör det:
- Ni kommer vara med om ett äventyr ni sent kommer glömma!

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sida 1 av 3

Frivilligutbildning

Samarbetspartner

arcMember

Från SVK RF kansliet

Nyheter

2014-12-19

Kansliet håller stängt 22 december - 6 januari.

God jul, gott slut och gott nytt år tillönskas er alla!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ändrat kontaktuppgifter?

Här kan du uppdatera dina kontaktuppgifter som finns lagrade i medlemsregistret!

Om du inte kommer ihåg vilken e-postadress som du använt i medlemsregistret, så kan du kontakta din lokala kår för att få reda på detta.

Sjöboden

Kundkorgen är tom