lördag, december 20, 2014
Textstorlek

Kurs i dieselmotorunderhåll

Västernorrlands Sjövärnskår

DieselmotorVälkommen på kurs i dieselmotorunderhåll den 13-14 december i Härnösand. Vi går igenom dieselmotorns konstruktion, hur man gör service och justeringar. Kursen består av 25% teori och 75% praktik. Genomförd kurs ger ett intyg och är meriterande för fortsatt karriär i Sjövärnskåren. Anmälan med namn och telefonnummer till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 1 december. Frågor besvaras på per mejl eller telefon 0732553132.

Med vänliga hälsningar
Johan Linell & Johan Byström

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Medlemsresa för Västernorrlands Sjövärnskår

Västernorrlands Sjövärnskår

Vi bjuder våra medlemmar på en dagsresa med våra fartyg från Härnösand till Högbondens Fyr. Där väntar lunch och kaffe med fantastisk utsikt över havet.

Ta denna unika chans att få uppleva Höga Kusten och stifta bekantskap med våra fartyg och medlemmar.

Tid: Lördag den 2014-08-23 09:00-17:00

Avgång från Skeppsbron i Härnösand.

Anmälan senast sista juli. Begränsat antal platser. Meddela eventuell specialkost.

Anmälan till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. / 070-374 21 07

 

Högbondens fyr

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bredskär, Elon och Lungö nu med godkänd GMDSS

Västernorrlands Sjövärnskår

Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) är något som våra större sjövärnsfartyg i någon grad är utrustade med. Nyligen blev SVK 74 Bredskär, SVK 701 Elon och SVK 652 Lungö godkända vid GMDSS-besiktning utförd av Transportstyrelsen. Nu uppfyller fartygen inte bara Försvarsmaktens krav utan även det civila regelverket för fartområde D (Elon och Lungö) och C (Bredskär).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Lungön Prime 2014

Västernorrlands Sjövärnskår

Måndag 16 juni startar den uppstartsvecka som går ut på att duka och förbereda anläggningen för den stundande sommarskolan. Stort utrymme finns för kreativa lösningar och idéer. Om du känner dig kreativ eller bara vill hjälpa till i största allmänhet så går det att anmäla sitt deltagande på Västernorrlands Sjövärnskårs facebooksida genom evenemanget Lungön Prime 2014. Det går även bra att anmäla sig via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Genomförda teletekniska arbeten

Västernorrlands Sjövärnskår

Under vinterhalvåret har jag haft det stora nöjet att jobba med Västernorrlands sjövärnskårs båtar för att reparera och uppgradera elektronik ombord. Följande saker har hittills gjorts:

SVK701 ElonNy sjökortsplotter och logg i SVK701

 • Installation av AIS och AIS-antenn.
 • Installation av loggdisplay.
 • Installation av ny sjökortsplotter.
 • Installation av FM-radio.

SVK652 Lungö

 • Inkoppling av loggdisplay.
 • Inkoppling av GPS-signal till radar.

Ombyggt radioskåp SVK74SVK74 Bredskär

 • Inkoppling av logg/multifunktionsdisplay.
 • Reparation av kursrepeater.
 • Reparation av radar.
 • Anskaffning av headsets till TO-system.
 • Reparation och komplettering av TO-system.
 • Rensning av oanvänt kablage i radioskåp.
 • Installation av SDR-mottagare (Bredbandsmottagare 24-1850MHz.)
 • Installation av PC med skärmar och navigationsprogram (OpenCPN) samt programvaraFörbättrad lednings/ radarnavigationsplats SVK74 för SDR-mottagning och radiomodemsemulering för MF/HF (mottagning av väderfax etc.)
 • Inkoppling av PC till RA8092 (Skanti) samt AIS.
 • Inkoppling av UK-väljare till VHF-station och SDR-mottagare (Det går nu att sända och ta emot meddelanden från VHF:en samt lyssna på SDR-mottagaren genom TO-systemets headset.)
 • Uppdatering av ritningar i telepärm.

SVK552 ElinVHF/GPS/Headset installerade i SVK552

 • Installation av VHF/DSC med headset.
 • Installation av AIS.
 • Installation av GPS-navigator.

SVK551 Sofia

 • Installation av VHF/DSC med GPS.

 

Min förhoppning är att det som gjorts med båtarna ska leda till en förbättrad kvalitet och säkerhet i vår verksamhet. För mer information är ni välkomna att kontakta mig. Jag vill rikta ett särskilt tack till de kårmedlemmar som hjälpt till.

Med vänliga hälsningar
Johan Linell, MarinElektro

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kallelse till årsmöte

Västernorrlands Sjövärnskår

Västernorrlands Sjövärnskår välkomnar sina medlemmar till årsmöte!

Datum: Söndagen den 16 februari 2014

Tid: Kl 16.00

Plats: Marinmässen, G23, Härnösand

På programmet står sedvanliga årsmötesförhandlingar. Anmälan gör du senast den 3 februari till Magnus Byström på 070-207 90 64 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Varmt välkommen!

Årsmötesprotokollet kommer sedan att finnas tillgängligt på hemsidan.

Medlemsavgift för 2014 är 150 kr och sätts in på Plusgiro: 35 115-5 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kurs i VHF-installationer

Västernorrlands Sjövärnskår

I helgen hölls kurs i VHF-installationer i Härnösand. Kursen bestod av en teoretisk del med praktiska övningsmoment och avslutades med en VHF/AIS-installation på vår båt Elin. 

VHF-kurs

Kursen syftade till att höja kunskapsnivån om marinelektronik i kåren. Våra fartyg är fulla av elektronik och för att kunna ha ett tillfredsställande underhåll av utrustningen finns behov av utbildning inom detta område.

Den teoretiska delen behandlade kunskap om VHF-systemet och dess kringutrustningar, kablar och kontakter samt installationsteori. De praktiska delarna bestod av övningar i kontaktering av data, ström och koaxialkablar.

Under installationsmomentet på Elin installerades GPS, VHF och AIS samt antenner och kopplingslådor. Totalt deltog fem elever och dessa belönades med ett kursintyg efter genomförd kurs.

Kursen hölls i nära samarbete med MarinElektro.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Grundplåt för den nya kajen!

Västernorrlands Sjövärnskår

Västernorrlands Sjövärnskår har tilldelats 50 000 kr för engagemanget kring sommarskolorna och ungdomsverksamheten lokaliserad i Västernorrland. Kåren avser använda medlen som en grundplåt vid renoveringsprojektet för kajen ute på Lungön. Detta i syfte att kunna fortsätta bedriva kvalitativ utbildning i sjömanskap och sjösäkerhet för ungdomar.

Västernorrlands Sjövärnskår riktar ett stort tack till Västernorrlands Läns Kungliga Hushållningssällskap för stödet och de möjligheter detta bidrag ger!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinterutbildningen

Västernorrlands Sjövärnskår

Under sportlovsveckorna anordnar Försvarsutbildarna en grundläggande vinterutbildning som är öppen för sjövärnselever att söka. Mer information om kursen och anmälningsblankett finns på Försvarsutbildarnas hemsida: http://www.frivilligutbildning.se/web/Ungdomskurs_vinter_5.aspx

Minimikravet för att få genomföra kursen är att eleven ska ha genomfört minst grundkursen på någon av Sjövärnskårens sommarskolor. För medlemmar i Västernorrlands SVK gäller att anmälan ska vara ungdomsansvarig tillhanda senast 25 november.

/Sofia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Årets hemortsutbildning är avslutad

Västernorrlands Sjövärnskår

Under några intensiva helger har eleverna i Västernorrlands SVK genomgått den så kallade hemortsutbildningen, en kompletterande teorikurs i navigation som avslutas med prov för förarintyg respektive kustskepparexamen.

Trots att sommarlovet för länge sedan lidit mot sitt slut så har uppslutningen varit ovanligt god på årets hemortsutbidning. Elever hemmahörande i Västernorrlands Sjövärnskår samlades under fyra helger för att komplettera sina kunskaper från sommarskolornas verksamhet. Grundurseleverna läste till förarintyg för fritidsbåtar och fortsättningskurseleverna läste till kustskepparintyg.  Kurserna inkluderar viktiga kunskaper i navigering, sjömansskap, sjösäkerhet, sjöväder och sjukvård, och intygen är ett krav för att få fortsätta vidare inom Sjövärnskårens sommarskolor.  Extra kul i år var att samtliga sommarskolor fanns representerade.

Trots att hemortsutbildningen är till ända så vilar inte kåren. Håll fortsatt utkik på hemsidan för kommande aktiviteter.

/Sofia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klass VIII kommer att genomföras i Härnösand!

Västernorrlands Sjövärnskår

Nu är det äntligen fastställt att fartygsbefäl klass VIII (som sedan kan ge den militära behörigheten N8) kommer att genomföras i Härnösand. Tid och datum för kursen är fredag till söndag vecka 39, 41, 43 och 45.

Mer information och anmälan hittar ni i kurskatalogen (www.sjovarnskaren.se/hem/kurskatalog). Kursen är öppen att söka för medlemmar som har kustskepparintyg. Detta är alltså ett ypperligt tillfälle för PK-elever som är intresserade av att fortsätta till LK!

Sista anmälningsdag: 13 september.


/Sofia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sida 1 av 5

Månadens Citat

Detta är ett test

Frivilligutbildning

Samarbetspartner

arcMember

Från SVK RF kansliet

Nyheter

2014-12-19

Kansliet håller stängt 22 december - 6 januari.

God jul, gott slut och gott nytt år tillönskas er alla!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ändrat kontaktuppgifter?

Här kan du uppdatera dina kontaktuppgifter som finns lagrade i medlemsregistret!

Om du inte kommer ihåg vilken e-postadress som du använt i medlemsregistret, så kan du kontakta din lokala kår för att få reda på detta.

Facebook SVK VNO

Sjöboden

Kundkorgen är tom